Sorki że się nie odzywałem ale najpierw praca, rozumiecie sami że czasem trzeba coś do garnka włożyć
Na wstępie przejdźmy na Ty, większość osób zna mnie doskonale więc nie róbmy wyjątków

Rumcajs masz świetne książki, sam miałem kiedyś fioła żeby poznać ich zawartość i zaspokoiłem swoją ciekawość dopiero jakieś półtora roku temu ściągając ich pliki z internetu. Jedna świetna o rzemiośle kowalskim druga o wyrobie broni białej. Obie są po angielsku i przyszła mi taka myśl

Pliki amerykańskie których linki załączyłem są jakoś tak zapisane że można kopiować tekst i tłumaczyć go nawet w google. Owszem technicznych zwrotów nie dadzą rady ale każdy z Nas mając zdziebko wiedzy technicznej jakoś podoła

A rysunki jak stwierdził Banan i OK są i tak w esperanto

Zresztą jak mawiał mój nauczyciel " rysunek jest mową technika " więc potrzebujemy może nawet zwykłych tłumaczeń a techniczny dorobimy sami

Ponieważ książki są nie tylko angielskie czy niemieckie ale również w innych językach więc poprosiłem informatyka żeby rozpykał sprawę jak to zrobić z tekstem jak we wspomnianych linkach

Więc chwilkę cierpliwości

Co do wysyłania plików to jeszcze chwilę bo chcę aby Nasz majątek intelektualny nie wyciekł w niekontrolowany sposób